Amendă de până la 700 de lei pentru un gest banal din trafic: prea puțini șoferi cunosc acest detaliu
Există foarte multe probleme cu traficul din România și, nu de puține ori, acestea sunt cauzate de faptul că șoferii români nu cunosc foarte bine Codul Rutier și sancțiunii precum cea detaliată mai jos.
Amenzile încep de la 290 de lei și ajung cu ușurință până la 725 de lei pentru utilizarea incorectă a luminilor de ceață pe șoselele din România. În contextul în care este improbabil să nu ți se fi întâmplat să observi oameni care nu înțeleg foarte bine cum se folosește faza lungă, cu luminile de ceață sunt și mai multe dileme.
Cum a ajuns să se amendeze folosirea luminilor de ceață
Problema majoră derivată din utilizarea incorectă a luminilor de ceață este cât se poate de simplă. Deranjează într-o manieră semnificativă ceilalți participanți la trafic. Nu ajută nici faptul că, atunci când sunt utilizate corect, șoferii nu le pornesc foarte des.
Ca referință, după cum le zice și numele, luminile de ceaţă au fost concepute pentru a fi utilizate în condiţii dificile de drum, atunci când vizibilitatea este serios afectată, pentru ca maşina să fie mai vizibilă în trafic. În consecință, când este ceață densă, când ninge abundent sau plouă torențial, ar fi bine să activezi farurile de ceață. Dacă le folosești în afara acestor condiții, deranjează ceilalți participanți la trafic și se poat reflecta în amendă.
Potrivit OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice – Codul Rutier, luminile de ceaţă se folosesc doar împreună cu luminile de drum, în condiţii de ceaţă densă. Șoferii care nu respectă această prevedere legală riscă o amendă din clasa a doua de amenzi, şi anume 4-5 puncte de amendă şi trei puncte de penalizare. La valoarea actuală a punctului de amendă (145 lei) acest lucru presupune o amendă cuprinsă între 580 şi 725 lei, existând posibilitatea achitării la jumătate în termen de 15 zile (290 lei).